Adaptive Heritage Redevelopment

edmillen1.jpg

The Edward Millen Adaptive Heritage and Landscape Redevelopment project is being delivered under the Land Asset Optimisation Strategy. 

The project aims to realise the full potential of the heritage-listed buildings and the expansive 4.7 hectare Edward Millen Reserve to minimise the on-going cost to maintain the precinct and maximise the benefit to the community of the heritage assets. 

Adaptive Heritage Reuse

Adaptive reuse is a process that changes a disused or ineffective item into a new item that can be used for a different purpose. Sometimes, nothing changes but the item’s use.

The adaptive reuse of a historic building such as the Ed Millen Precinct will have a minimal impact on the heritage significance of the building and its setting. 

To achieve this, the Town has been working with urban designers and architects and Blackoak Capital Ventures (the chosen commercial lessee of the Precinct) to gain an understanding of why the Ed Millen buildings have heritage status, to  pursue redevelopment that is sympathetic to the buildings to give it a new purpose.

As outlined in our “Why a Redevelopment?” page, there are multiple environmental, social, economic and civic leadership benefits of adaptively reusing Ed Millen heritage buildings. 

Conserving the past, building a future 

Guiding the Adaptive Heritage Redevelopment process for the Ed Millen buildings and surrounding landscape is a 2001 Conservation Plan -  The “Hillview Victoria Park Conservation Plan”. Considine and Griffiths Architects Pty Ltd, July 2001.

The Plan sets out a Statement of Significance for the site which is the principal reference for development of the conservation policy.

The gradings of significance sets out how each element and/or zone is to be conserved at Edward Millen Precinct is summarised below.

Zones of Considerable Significance (conservation highly recommended):

  • The entrance driveway and the areas of landscaping associated with the former Rotunda Hospital, together with the Edward Millen Hospital. 
  • The Stone Pines in the north-east corner of the site. 

Zones of Some Significance (should be conserved if the place is to retain its meaning and significance):

  • The tree canopy in the north-east corner of the site, notwithstanding the fact that none of the individual trees have intrinsic value, and some will need to be removed.

Zones of Little Significance (the zone or elements neither contributes nor detracts from the significance of the place):

  • The landscaping immediately around the buildings (except for the sentinel planting) and the sump.

 

In redeveloping the Ed Millen Precinct, the Town and its partners and contractors are prioritising the retention and management of the heritage buildings and site, understanding the important role it plays in protecting the environment, creating vibrant communities and sustaining local economies. 

By strictly adhering to the Conservation Plan, we are working to preserve the important past of Ed Millen Precinct, whilst building a future that adds vibrancy, sustainability and liveability to the heritage site, local residents and the wider WA community.